Comparison Between Early Appendicectomy and Delayed Appendicectomy in Treating Acute AppendicitisComparison Between Early Appendicectomy and Delayed Appendicectomy in Treating Acute Appendicitis
Main Article Content
Abstract
Background: Acute appendicitis is the most common emergency condition that faces the surgeon worldwide. The overall lifetime risk of having acute appendicitis is estimated to be 6–7 %, with a peak incidence between 10 and 30 years. Early and sometimes immediate appendicectomy is standard, fearing the risk of pathological progression into perforation, gangrenous appendicitis, and abscess formation. However, recently, this practice has been challenged by authors giving a suggestion that appendicectomies can be delayed in some cases and still devoid of adverse postoperative outcomes.
Objective: This study aimed at comparing the two groups regarding the following postoperative outcomes: WBC count on a postoperative day one, time last to a soft liquid diet, rate of complication, length of in-hospital stay, and the need for admission within 30 days of doing the surgery.
Patients and Methods: This is a prospective randomized study of 341 patients (196 male and 145 female) who underwent appendicectomy over a period of eleven months (May 2019- March 2020) in Baquba Teaching Hospital in Diyala Governorate. The patients categorized into two groups for making the comparison (all underwent appendectomy): group A: 181 patients (male 108, female 73) include those who are operated on within 8 hours of arrival to the hospital and group B: 160 patients (male 81, female 79) include those who are operated on after 8 hours of arrival to the hospital. The patients in the two groups were compared regarding the following postoperative outcomes as WBC count at day one postoperatively, time duration to a liquid diet, rate of complication, length of in-hospital stay, and finally, the need for readmission during the first 30 days of doing the surgery.
Results: Regarding the mean white blood cell count at the first postoperative day, it was lower for group B. than that for group A (p-value 0.0018). With regard to the timing of starting having liquid diet, there was no significant difference, and the patients in the two groups started oral liquid diet within the first 24 hours (p-value 0.0715). There was no significant difference between the two groups regarding the immediate and early postoperative complication rate; 0.02% in group A and 0.37% for group B (p-value 0.4022), the length of postoperative hospital stay was the same for the two groups, ranging between 2 days and less than one day (p value 0.0826). There was no significant difference between the two groups regarding the need for readmission within 30 days, 0.016% in group A and 0.025% in group B (p-value 0.9984). Conclusion: This study concluded that delayed appendicectomy was safe and feasible for patients with uncomplicated appendicitis. Despite that the clinical outcomes of delayed appendicectomy were not better than those with early appendicectomy. Also Delayed appendicectomy can improve the quality of care provided by the residents, surgeons, anesthetists and theater staff, enhance patient's quality of care, and it allows an increased efficient utilization of medical resources and theaters for other life-threatening emergency cases.
خلفية الدراسة: التهاب الزائدة الدودية هو اكثر الحالات الجراحية التي تواجه الجراح. تقدر نسبة احتمالية الأصابة بألتهاب الزائدة الدودية خلال حياة كل شخص 6-7% تصل ذروتها عند الأشخاص الذين تكون اعمارهم بين العشرة والثلاثين سنة. الأستئصال المبكر او الطاريء في بعض الأحيان هو العلاج النموذجي خوفا من حدوث مضاعفات متقدمة كأنفجار الزائدة الدودية, غنغرينة الزائدة الدودية او خراج الزائدة الدودية. حديثا بالرغم من ما تقدم ذكره فقد ثبت أمكانية تأخير الأستئصال الطاريء مع امكانية تجنب المضاعفات.
اهداف الدراسة: هدفت هذه الدراسة إلى مقارنة المجموعتين فيما يتعلق بالنتائج التالية بعد الجراحة: عدد كرات الدم البيضاء في اليوم الأول بعد الجراحة ، والوقت الأخير لاتباع نظام غذائي سائل طري ، ومعدل المضاعفات ، ومدة الإقامة في المستشفى ، والحاجة إلى القبول في غضون 30 يومًا من إجراء الجراحة.
المرضى والطرائق: تم ادخال 341 مريض في دراسة مستقبلية ( ذكور 196, اناث 145) كلهم خضعوا لعملية استئصال الزائدة الدودية للفترة (أيار 2019 الى نيسان 2020) تم اجراء الدراسة في مستشفى بعقوبة التعليمي في محافظة ديالى. تم تقسيم المرضى الذين خضعو لعملية استئصال الزائدة الدودية الى مجموعتين. تضم المجموعة أليف 181 مريضا ( ذكور 108, أناث 73) , تضم المجموعة أليف المرضى الذين تم أجراء العملية لهم خلال الساعات الثمانية الأولى من وصولهم المستشفى. أما المجموعة باء فتضم 160 مريض (ذكور 81, أناث 79) تضم هذه المجموعة المرضى الذين تم أجراء العملية لهم بعد ثمانية ساعات من وصولهم المستشفى. تم مقارنة المجموعتين فيما يخص المتغيرات التالية بعد العملية: نسبة كريات الدم البيض, وقت السماح بتناول الطعام, نسبة حدوث المضاعفات, عدد ايام الرقود ونسبة دخول المرضى ثانية للمستشفى خلال الثلاثون يوما بعد العملية.
النتائج: فيما يخص نسبة كريات الدم البيض كانت أقل للمجموعة باء, أما فيما يخص وقت السماح بتناول الطعام فلم يكن هناك فرق ملحوظ فقد كان بالأمكان لكلا المجموعتين البدء بتناول الطعام خلال الأربعة وعشرون ساعة الأولى بعد العملية. تم ايضا ملاحضة عدم وجود فرق ملحوظ في نسبة حدوث المضاعفات خلال وبعد العملية بين المجموعتين وكذلك عدم وجود فرق ملحوظ فيما يخص المتغيرات الأخرى كعدد ايام الرقود ونسبة دخول المرضى ثانية للمستشفى خلال الثلاثون يوما بعد العملية.
الاستنتاجات: من الأمكان تأخير عملية استئصال الزائدة الدودية الملتهبة لأكثر من ثمانية ساعات من تاريخ وصوله الى المستشفى كونها امنة. بالأمكان ان يقرر الطبيب الجراح الوقت الملائم لأجراء عملية استئصال الزائدة الدودية الملتهبة أخذا بنضر الأعتبار الحالات الجراحية الطارئة الأخرى وقابلية استيعاب صالة العمليات وتوفر المستلزمات الكاملة لأجراء العمليات الجراحية.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.